
روزاسه چیست؟
روزاسه چیست ؟ روزاسه صورت یک بیماری مزمن پوستی است که ابتدا به صورت برافروختگی یا قرمزی خفیف در وسط صورت ظاهر می شود و اغلب شبیه سرخ شدن یا آفتاب سوختگی است. علائم روزاسه معمولا گذرا هستند اما میتوانند در طول زمان پیشرفت کند تا زمانی که از یک قرمزی خفیف، تبدیل به یک علامت تیره تر و دائمیتر شود و بیشتر قسمتهای صورت را درگیر کند و رگهای خونی کوچک و گشاد شده به نام تلانژکتازی ظاهر شوند.
احتمال بروز روزاسه در همه افراد وجود دارد،ذاما این بیماری در میان زنان با پوست روشن و نژاد اروپای شمالی شایعتر است. به طور معمول، بزرگسالان بین 30 تا 50 سال بیشتر مبتلا می شوند. بعضی مواقع به عنوان آکنه بزرگسالان (و گاهی اوقات آکنه روزاسه نامیده می شود)، اما اغلب برای افرادی که هرگز آکنه نوجوانی را تجربه نکرده اند ظاهر می شود. تفاوت آشکار بین آکنه ولگاریس و روزاسه این است که روزاسه فاقد جوش های سرسیاه است.
چهار نوع روزاسه پوستی وجود دارد:
- روزاسه اریتما توتلانژکتاتیک معمولاً با علائم قرمزی، برافروختگی و ظاهر رگهای خونی کوچک شناسایی میشود.
- روزاسه پاپولوپوستولار با ظاهر شدن تورم و جوشهای آکنه مانند به همراه قرمزی میشود.
- روزاسه فیماتوز می تواند پوست صورت را ضخیم کند و معمولاً روی بینی وضعیتی که به عنوان رینوفیما شناخته می شود را بوجود می آورد.
- روزاسه چشمی میتواند باعث قرمزی، سوزش و خارش شود در ناحیه چشم ها شود که ممکن است منجر به تورم پلک شود.
چه چیزی باعث بروز روزاسه پوستی می شود؟
علت دقیق روزاسه هنوز شناخته نشده است، اگرچه بسیاری از عوامل خطر مرتبط با آن شناسایی شده اند.
باکتری های روی پوست
شواهدی وجود دارد مبنی بر شعله ور شدن روزاسه توسط باکتری هایی که در کنه های کوچکی به نام Demodex folliculorum روی پوست زندگی می کنند، ایجاد می شود. این باکتری ها شایع هستند معمولاً مضر نیستند، اما ممکن است روزاسه صورت را تشدید کند. اگر سابقه خانوادگی داشته باشید، احتمال عود روزاسه بیشتر بیشتر است.
قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش
خورشید هم میتواند در ایجاد رگهای خونی اضافی که باعث گرگرفتگی و شعلهور شدن روزاسه میشوند، نقش داشته باشد.
تغییرات هورمونی
نوسانات هورمونی نیز می تواند موثر باشد. در برخی از زنان روزاسه را در ابتدای بارداری برای بار اول تجربه می کنند. در برخی دیگر این بیماری در طول بارداری و یا یائسگی تشدید می شود.
عوامل خارجی
دیگر محرک های رایج روزاسه پوستی غذاهای تند، نوشیدنی های گرم، الکل، ورزش و استرس عصبی هستند. محصولاتی پوستی که هنگام استفاده از آنها احساس سوزش ایجاد می کنند و دوش آب گرم نیز می توانند جز این عوامل باشند. شما باید شناختی روی عواملی که باعث شروع علائم شما می شود پیدا کنید تا با ایجاد یک لایف استایل صحیح جلوی فعال شدن های مکرر بیماری گرفته شود.
درمان های رایج روزاسه صورت
لیزر ها، نور درمانی، رتینول و حتی بوتاکس می تواند در درمان قرمزی ناشی از روزاسه به شما کمک کنند. انتخاب درمان مناسب برای شما تنها با مشاوره با پزشک متخصص پوست امکان پذیر است. در ادامه به معرفی این درمانها می پردازیم
لیزر IPL
این دستگاه با فرستادن یک طیف از نور مرئی به داخل پوست باعث شکسته شدن مویرگ های ریز بوجود آمده توسط روزاسه می شود همچنین در بهبود تون رگ پوست و یکدست شدن پوست بسیار موثر است. ممکن است نیاز به تکرار جلسات داشته باشید و طول دوره مراقبت بعد از این لیزر بسیار کوتاه است.
رتینول
یک روش موثر برای درمان روزاسه صورت که مورد تایید متخصیصن پوست می باشد. این ترکیب با بالا بردن گردش سلولی و تحریک کلاژن سازی نقش موثر در بهبود ظاهر پوست دارد.
لیزر PDL
توسط بسیاری از پزشکان به عنوان استاندارد طلایی برای درمان رگ های خونی قابل مشاهده پوست در نظر گرفته می شود. لیزر IPL میتواند عروقی را که باعث قرمزی پوست میشوند منعقد کرده و نواحی قرمز رنگ ایجاد شده در پوست را بهبود بخشند.
بوتاکس
با جلوگیری از گشاد شدن عروق خونی و مسدود کردن مسیر سلول های ایمنی درگیر در پاسخ التهابی می تواند کمک کند. در یک مطالعه، مبتلایان به روزاسه متوجه کاهش گرگرفتگی، قرمزی و التهاب در طی یک هفته پس از تزریق بوتاکس شدند که نتایج آن تا شش ماه پس از تزریق بوتاکس ادامه داشت. با این حال، بوتاکس توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای این منظور تایید نشده است.
آیا روزاسه پوستی قابل درمان است؟
در حال حاضر هیچ راه مطمئنی برای خلاص شدن از شر روزاسه وجود ندارد، اما بیماری التهابی پوست قابل مدیریت است. از تمامی مواردی که باعث شروع و یا تشدید علائم شما می شود دوری کنید، مراقب های پوستی نیز می تواند نقش موثری در این زمینه داشته باشد.
روزانه از ضد آفتاب استفاده کنید. نور ماوراء بنفش محرک اصلی روزاسه است. کرمهای ضد آفتاب میتوانند پوست حساس را تحریک کنند، بنابراین فرمولهای معدنی فیزیکی (دیاکسید تیتانیوم یا اکسید روی ) ممکن است بهتر تحمل شوند.
از محصولات مراقبت از پوست ملایم و ضد حساسیت استفاده کنید که برای پوست های حساس فرموله شده اند. به دنبال پاک کننده ها و مرطوب کننده هایی باشید که بدون عطر و الکل باشند.علاوه بر این، موادی مانند عصاره شیرین بیان می تواند قرمزی را کاهش دهد. یک رژیم خوب مراقبت از پوست، محیطی سالم برای پوست شما فراهم می کند.
موثرترین داروهای برای درمان روزاسه صورت کدامند؟
روزاسه چیست و موثرتین داروها برای درمان روزاسه صورت کدامند؟ تقریبا هیچ درمان قطعی برای روزاسه وجود ندارد، اما هرچه زودتر شروع کنید، کنترل بیماری شما آسان تر خواهد بود. از آنجایی که علائم و نشانه های روزاسه می تواند از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت باشد بنابراین انتخاب روش درمانی نیز برای هر فرد مخصوص به خودش می باشد.
این درمانها معمولا ترکیبی از آنتی بیوتیک ها، ژلهای موضعی و داروهای خوراکی باشد. این درمانها باید برای 6 هفته ادامه پیدا کند تا نتایج اولیه ظاهر شود.
- آنتی بیوتیک ها
آنتیبیوتیکها اغلب برای کمک به کاهش التهاب و کاهش پاپولها (لکههای برجسته) و پوسچولها (برجستگیهای جوش مانند) تجویز میشوند. ابتدا آنتی بیوتیک های موضعی تجویز می شود. مترونیدازول با نام تجاری Metrogel یکی از دو داروی موضعی تایید شده توسط FDA برای درمان روزاسه صورت است. این دارو به طور کلی به خوبی تحمل می شود، با عوارض جانبی موضعی کمی همراه است و اغلب اولین خط توصیه شده برای درمان موضعی است.
آنتی بیوتیک های خوراکی معمولاً برای موارد متوسط تا شدید استفاده می شوند و اغلب در ترکیب با درمان های موضعی استفاده می شوند. حساسیت به نور عارضه جانبی اصلی بسیاری از آنتی بیوتیک های خوراکی مورد استفاده برای روزاسه است. زمانی که از آنها استفاده می کنید، از قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش خودداری کنید و همیشه از کرم های ضد آفتاب با SPF حداقل 30 استفاده کنید.
- اسید آزلائیک
دومین ماده موضعی مورد تایید FDA برای روزاسه پوستی، آزلائیک اسید است که به سه روش مختلف برای درمان روزاسه عمل می کند: ضد باکتری، ضد التهاب و ضد کراتینه شدن است، به این معنی که به جلوگیری از تجمع سلول های مرده پوست کمک می کند. بنابراین منافذ را مسدود نمی کند و به شیوع آکنه کمک نمی کند. اسید آزلائیک ممکن است باعث تحریک پوست شود (ابتدا سعی کنید از آن یک روز در میان استفاده کنید)، اما معمولاً به خوبی با پوست سازگار می شود و می توان برای مدت طولانی از آن استفاده کرد.
- ایزوترتینوئین
اگر سایر داروها مؤثر نباشند، پزشک ممکن است ایزوترتینوئین را توصیه کند. این داروی خوراکی تجویزی که قبلاً در ایالات متحده به نام Accutane شناخته می شد، نوعی از ویتامین A است که به کاهش قرمزی و جوش های آکنه مانند مرتبط با روزاسه صورت کمک می کند. ایزوترتینوئین می تواند نقایص مادرزادی جدی ایجاد کند، بنابراین برای همه افراد انتخاب مناسبی نمی باشد. اما می تواند در موارد روزاسه شدید و مقاوم موثر باشد. اغلب سه تا چهار ماه طول می کشد تا شاهد بهبودی قابل توجه باشید. و ادامه دارو در دوز های پایین هم می تواند در بلند مدت جلوی فوران مجدد روزاسه را بگیرد.
#روزاسه چیست #روزاسه پوستی #درمان روزاسه #روزاسه صورت
مقالات مرتبط