
ماه گرفتگی پوست یا خال ماه گرفتگی
برای درمان ماه گرفتگی پوست ، ابتدا باید بدانیم ماه گرفتگی چیست و انواعی دارد ؟ خال مادرزادی معمولاً به شکل یک علامت یا لکه با حاشیه های نامنظم و خوش خیم روی سطح پوست است که از بدو تولد وجود دارد یا بلافاصله پس از آن ظاهر می شود. در حالی که این علائم ممکن است با بزرگ شدن شما محو شوند اما اغلب دائمی هستند. متاسفانه هیچ روشی برای جلوگیری از بوجود آمدن آنها وجود ندارد.خال های بدو تولد می توانند ارثی باشند و حتی ممکن است بتوانید شباهت هایی را در بین اعضای خانواده مشاهده کنید. با این حال، اکثر آنها برای هر فرد منحصر به فرد هستند.
برخی از این خال ها میتوانند آزاردهنده باشند، برای مثال، خالهای برجسته میتوانند روی لباس ساییده شوند و باعث تحریک پوستی شوند. بسته به اندازه و ناحیه ای از بدن که در آن قرار دارد، خال مادرزادی ممکن است ظاهر غیر طبیعی برای فرد ایجاد کند و از نظر روانی آزار دهنده باشد.
به خاطر داشته باشید که ممکن است برای محو یا حذف کردن این خال ها نیاز به مراجعات متعدد به پزشک پوست خواهید داشت و در برخی موارد این خال ها اصلا قابل برداشتن نیستند.
انواع مختلف خال مادرزادی یا خال ماه گرفتگی چیست؟
دو نوع اصلی از خالهای مادرزادی وجود دارد:
عروقی که نتیجه رگهای خونی غیرطبیعی است و رنگدانهای که ناشی از ناهماهنگی رنگدانهها است. برای درمان ماه گرفتگی پوست باید انواع آن را بهتر بشناسیم.
خال های مادرزادی عروقی
همانژیوم
تومورهای خوش خیمی هستند که از رگ های خونی تشکیل شده اند. آنها می توانند در ماهیچه ها، استخوان ها و اندام های داخلی هم ایجاد شوند، اما زمانی که روی سطح پوست ظاهر می شوند به عنوان خال مادرزادی طبقه بندی می شوند.
همانژیوم ها می توانند از نظر اندازه و شکل متفاوت باشد. اغلب، آنها در بدو تولد وجود ندارند، اما بلافاصله پس از آن ظاهر می شوند. آنها می توانند به سرعت رشد کنند، حتی چشم ها یا دهان را بپوشانند، که دیدن، تنفس یا خوردن را برای نوزادان و کودکان دشوار می کند. این نوع از همانژیوم ها باید برداشته شوند.
لکههای ماکولا: مجموعهای از رگهای خونی هستند که کشیده یا گشاد شدهاند و در نتیجه یک علامت قرمز غیر برجسته روی پوست ایجاد می کند. آنها در هنگام تغییرات دمای بدت یا زمانی که کودک شما گریه می کند بیشتر قابل مشاهده هستند. این لکه ها معمولاً در عرض چند ماه خود به خود محو می شود.
لکههای پورت واین (nevi flammei)
لکهها یا پچ های رنگی از صورتی تا مایل به قهوهای ، توسط مویرگهای گشاد شده ایجاد میشوند که اجازه میدهند خون در یک منطقه خاص جمع شود. آنها می توانند روی صورت، گردن، دست ها و سینه باشند. برخی از افراد آنها را روی شکم، پاها و بازوها دارند.
لکه های پورت واین به مرور زمان تیره تر می شوند. در حالی که در ابتدا آنها صاف یا مسطح شروع می شوند، برخی از افراد با بزرگ شدن تغییرات بافتی را تجربه می کنند. پوست لکه پورت واین اگر خراشیده یا بریده شود می تواند حساس تر از پوست عادی باشد.
خال های رنگدانه ای
ملانوسیتوز پوستی مادرزادی
گاهی اوقات به عنوان لکه های مغولی شناخته می شود، این لکه های مادرزادی و خوش خیم آبی- خاکستری، شبیه به کبودی به نظر می رسند. آنها اغلب در باسن و کمر ظاهر می شوند، اما گاهی اوقات ممکن است روی شکم یا تنه و بازوها ظاهر شوند.
رنگدانه می تواند در طول سال اول تیره و شدید شود، در سن 2 سالگی به اوج خود می رسد و در طول سال ها برطرف می شود. معمولاً در بزرگسالی کاملاً محو می شود.
Café au lait macules (CALMs)
از اصطلاح فرانسوی "قهوه با شیر" به دلیل رنگ مایل به زرد نامگذاری شده است. معمولاً دایره ای یا بیضی شکل هستند، اغلب در بدو تولد وجود ندارند اما در چند سال اول زندگی رشد می کنند.
این لکه ها معمولا بی ضرر هستند، اما اگر اندازه ای بزرگتر از یک سکه داشته باشند، ممکن است نشانه نوروفیبروماتوز نوع 1 (با نام مستعار بیماری فون رکلینگ هاوزن)، یک اختلال ژنتیکی باشد که باعث رشد غیرطبیعی سلول های بافت های عصبی می شود و بر روی بافت های عصبی پوست و چشم تاثیر می گذارد.
خال ملانوسیتی مادرزادی
یا Nevi در بدو تولد در 1 تا 2 درصد از جمعیت وجود دارد. در هر جایی از صورت یا بدن ظاهر می شوند، می توانند صورتی، قهوه ای روشن، قهوه ای تیره یا سیاه باشند. کوچک یا بزرگ؛ صاف یا برجسته آنها توسط یک جهش ژنتیکی ایجاد می شوند که به طور تصادفی در رحم ایجاد می شود، اما ارثی نیستند.
در حالی که خال های مادرزادی معمولاً خوش خیم هستند، باید از نظر سرطان پوست در مراحل بعدی زندگی تحت نظر قرار گیرند. هر چه خال بزرگتر باشد، خطر ابتلا به ملانوم، یک نوع نادر اما جدی سرطان پوست، بیشتر می شود.
چه زمانی باید نگران درمان ماه گرفتگی پوست باشیم؟
بیشتر خالهای مادرزادی بیضرر هستند، اما در موارد نادر، میتوانند نشاندهنده مشکلات جدی باشند. بسیاری از متخصصان پوست توصیه می کنند که آنها را معاینه کنید تا اطمینان حاصل شود که یک اختلال زمینه ای مانند نوروفیبروماتوز نوع 1 (NF1) یا ملانوم، وجود ندارد. اگر خال مادرزادی شما خونریزی کرد، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
اگر کودک شما خال مادرزادی دارد، آن را به پزشک اطفال خود گوشزد کنید تا مطمئن شود که چیز جدی نیست. در طول دوران کودکی، علامت کودک خود را برای تغییرات در اندازه، بافت یا رنگ تحت نظر بگیرید، به خصوص اگر این تغییرات به سرعت رخ دهد. هر علامت یا خال با حاشیه های نامنظم باید توسط پزشک بررسی شود تا بتوان روش مناسب برای درمان ماه گرفتگی پوست را دنبال کرد.
روش های درمان ماه گرفتگی پوست یا خال های مادرزادی
لیزر (PDL)
لیزر PDL یکی از راه های درمان ماه گرفتگی پوست می باشد .یک لیزر تایید شده توسط FDA است که میتواند علائم مادرزادی عروقی قرمز رنگ، مانند لکههای پورت واین یا خالهای قرمز (به نام آنژیوم گیلاسی) را درمان کند.
این لیزر از یک طیف نور استفاده می کند که به طور انتخابی به رنگدانه قرمز رنگ رگ های خونی آسیب می رساند، بدون اینکه به پوست طبیعی اطراف آسیب برساند.
جلسات درمانی لیزر PDL، تقریباً 30 دقیقه و در مطب هستند، بدون زمان نقاهت بعد از عمل. برای محو شدن کامل علائم و قرمزی به سه تا پنج جلسه با فاصله یک ماه نیاز دارید.
لیزر Nd:YAG
می تواند ضایعات عروقی یا خال های مادرزادی را درمان کند. این لیزر برای درمان لکه شیر قهوه ای به خوبی اثر گذارند، به یاد داشته باشید این روش صد درصد موفق نیست (در 50 تا 60 درصد موارد موفقیت آمیز هستند) اما می تواند لکه ها را تا حد زیادی کم رنگ کند.
مطالعات اخیر نشان میدهد که لیزرهای Nd:YAG ممکن است برای لکه های شیر قهوهای به خوبی کار کنند. با این حال، اگر مرز خال مادرزادی مشخص باشد، ممکن است به طور کامل حذف نشود. این درمان می تواند دردناک باشد، برای شروع درمان از کرم های بی حسی موضعی برای کاهش درد استفاده می شود. این روش معمولا 15 دیقه تا یک ساعت طول می کشد.
اگر خال مادرزادی شما پس از اولین درمان از بین نرفته است، ممکن است به چند جلسه اضافی (پس از بهبودی پوست) نیاز داشته باشید تا به طور کامل از شر آن خلاص شوید.
برداشتن خال
یکی دیگر از راه های درمان ماه گرفتگی پوست، برداشتن خال می باشد. این روش، یک روش در سرپایی برای از بین بردن بیشتر لک ها است. خال های خوش خیم و مادرزادی را می توان با پانچ، تراشیدن یا برداشتن توسط جراحی از بین برد. پزشک شما ابتدا منطقه را اندازه گیری، نقشه برداری می کند. اگر خال شما سرطانی است، ممکن است یک روش متفاوت به نام جراحی MOHS نیاز داشته باشید تا تمام بافت های سرطانی را از بین ببرید.
برداشتن با پانچ اغلب خالهای صاف را با یک دستگاه استوانهای تیز بافت خال را از جا در می آورد. روش تراشیدن برای خال های برجسته بهترین بازخورد را دارد و پزشک از چاقوی جراحی یا تیغ برای برداشت خال استفاده می کند. توجه داشته باشدیداین احتمال وجود دارد که خال ها در چند سال آینده بازگردد.
برداشتن جراحی اغلب برای خال های تیره و نا هموار انجام می شود. دراین روش خال و بافت اطراف آن علامت گذاری میشود و پس از برش توسط تیغ جراحی توسط پزشک بخیه می شود. این روش می تواند اسکار بخیه در روی پوست ایجاد کند که به مرور زمان از بین می رود.
کرایوتراپی
این روش نیز یکی دیگر از راه های درمان ماه گرفتگی پوست، می باشد که در این روش بوسیله ی نیتروژن مایع محلی که خال قرار دارد منجمد می شود و به مرور زمن بافت خال ازبین رفته و با بافت جدید جایگزین می شود.
بتا بلوکرها
(به طور خاص، پروپرانولول) برای درمان ماه گرفتگی پوست مورد تایید FDA هستند. در این موارد با جلوگیری از خونرسانی به بافت خال باعث مرگ سلولهای بافت همانژیوم میشود.
کورتیکواستروئیدها یا گلوکوکورتیکوئیدها
برای راه های درمان ماه گرفتگی پوست میتوان را می توان کورتیکواستروئیدها یا گلوکوکورتیکوئیدها به خال مادرزادی تزریق کرد یا به صورت خوراکی به منظور کوچک کردن آن تجویز کرد.
مقالات مرتبط