
ملاسما صورت چیست؟
ملاسما صورت چیست؟ ملاسما نوعی هیپرپیگمانتاسیون (رنگدانه اضافی در پوست) است که به صورت لکههای مسطح، خاکستری یا قهوهای با شکل نامنظم، معمولاً روی پیشانی، گونهها، بینی و لب بالایی ظاهر میشود.
همچنین میتواند روی گردن و ساعد نیز ظاهر شود و میتواند کل ناحیهای را که ظاهر میشود، مانند "سبیل ملاسما" در طول لب بالایی بپوشاند.
ملاسما می تواند اپیدرمی (روی سطح پوست، در اپیدرم)،و درمی (زیر سطح پوست، در درم) یا هر دو تشکیل شود. درمان هایپرپیگمانتاسیون که در عمق پوست قرار دارند دشوارتر است.
افرادی با پوست متوسط تا تیره بیشتر در معرض ابتلا به ملاسما هستند زیرا پوست آنها سلول های فعال تری برای تولید ملانین به نام ملانوسیت ها دارد چهره های روشن تر نیز از این عارضه پوستی مصون نیستند.
علت ملاسما صورت چیست؟
برخلاف هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب که در اثر آسیب یا تحریک ایجاد می شود (مانند آکنه، اگزما یا نیش حشرات)، ملاسما معمولاً توسط دو عامل اصلی ایجاد می شود: تغییرات هورمونی و اشعه ماوراء بنفش نور خورشید.
- تغییرات هورمونی:
۹۰درصد افرادی که به ملاسما صورت مبتلا می شوند، زن هستند. این عارضه پوستی که اغلب "ماسک بارداری" نامیده می شود، در زنان باردار رایج است.
زیرا در دوران بارداری سطح استروژن بالا میرود و پروژسترون پایین می آید، و همین امر تولید ملانین را بیش از حد تحریک می کند.قرصهای ضدبارداری و هورمون تراپی (HRT) نیز میتوانند آن را تحریک کنند
- قرارگیری در معرض نور خورشید:
نور خورشید هم می تواند ملاسما ایجاد کند و هم لکه های موجود را بدتر کند، زیرا نور UV تولید ملانین را سرعت می بخشد. قرار گرفتن در معرض نور خورشید بلافاصله تولید رنگدانه ها را افزایش میدهد.
- عوامل دیگری هم مانند گرما، نور مرئی، بیماری تیروئید و استرس می توانند در ایجاد ملاسما یا تشدید آن نقش داشته باشند.
بهترین درمان ملاسما صورت
درمان ملاسما صورت بر پایه رهاسازی رنگدانه اضافی از عمق پوست و تحریک گردش سلولی تمرکز دارند. برداشتن لایههای مرده پوست، فضایی را برای سلولهای تازه و سالم ایجاد میکند و رنگدانههای محبوسشده را به سطح میآورد تا از بین برود.
اگر پوست زیتونی یا قهوه ای دارید، یافتن یک متخصص پوست با تجربه در درمان پوست های تیره ضروری است.
متأسفانه، مؤثرترین درمانهای ملاسما خطر ایجاد هایپرپیگمانتاسیون یا هیپوپیگمانتاسیون بیشتر (نقاطی که رنگدانه های خود را از دست میدهند و روشنتر از بقیه پوست به نظر میرسند) را به همراه دارند، بنابراین مهم است که با احتیاط فراوان، از درمانهای بالقوه جلوگیری کنید. زیرا نتیجه معکوس می دهد و وضعیت شما را بدتر می کند.
هیچ درمان قطعی برای ملاسما وجود ندارد، بنابراین این بیماری هرگز به طور کامل برطرف نمی شود. حتی تکه هایی که به نظر می رسد کاملاً محو می شوند تقریباً همیشه برمی گردند.
بهبود ملاسما مستلزم درمانهای حرفهای و موضعی مداوم، همراه با استفاده جدی از ضد آفتاب و دوری از آفتاب است.
اگر بیماران هر روز از کرم ضدآفتاب با SPF 30+ استفاده نکنند، نتایج حتی بهترین درمانها نیز پایدار نخواهد بود.
انواع درمان ملاسما صورت چیست
COSMELAN
کازملان به عمق پوست نفوذ میکند تا تولید طبیعی آنزیم تیروزیناز را کاهش دهد. تیروزیناز آنزیمی است که تولید ملانین را کاتالیز می کند، بنابراین مهار فعال شدن تیروزیناز میزان ملانین سنتز شده و حمل شده به لایه های سطحی پوست را کاهش می دهد.
Cosmelan سیستمی است که ترکیبی از لایه برداری شیمیایی در مطب و کرم خانگی است. کازملان دارای دو مرحله است:
مواد فعال موجود در مرحله اول شامل آزلائیک اسید، کوجیک اسید، اسید فیتیک، اسید اسکوربیک، آربوتین و دی اکسید تیتانیوم است. مواد فعال مرحله دوم عبارتند از دی اکسید تیتانیوم، اسید کوجیک، اسید فیتیک و اسید اسکوربیک.
رتینول
با نام مستعار ترتینوئین، از نظر بالینی نشان داده شده است که گردش سلولی را افزایش میدهد و رشد کلاژن را تحریک میکند و پوست جدید را با تاثیرگذاری یکنواختتر و بافتی صافتر تحریک میکند.
این رتینوئید موضعی و فقط با نسخه به شکل کرم یا ژل با درصدهایی از 0.01٪ تا 0.25٪ در دسترس است. می توان آن را روزانه (یا حداقل چند بار در هفته) به عنوان بخشی از روتین مراقبت از پوست در شب استفاده کرد.
برای آشنایی بیشتر با رتینول به مقاله رتینول چیست مراجعه بفرمایید.
لایه برداری شیمیایی
TCA یکی از راه درمان ملاسما صورت می باشد. لایه بردارهای اسید گلیکولیک و لایه بردارهای TCA، از اسیدهای لایه بردار برای از هم بازکردن لایه های سطحی سلول های مرده و قدیمی پوست، تحریک به گردش سلولی و پیدایش پوست جدید و سالم استفاده می کند.
لایه برداری شیمیایی می توانند ملایم، متوسط یا عمیق باشد، بسته به میزان نفوذ آنها در پوست. هر چه لایه برداری عمیق تر باشد، زمان از کار افتادگی بعد از عمل آن بیشتر می شود.
لایه برداری عمیق همچنین خطر بیشتری برای ایجاد هایپرپیگمانتاسیون در پوست زیتونی و قهوه ای دارد، بنابراین قبل از انجام لایه برداری، عوارض جانبی احتمالی را با پزشک خود در میان بگذارید.
لیزر IPL
به طور خاص رنگدانه قهوه ای را در پوست هدف قرار می دهد. این درمان یک قوس نور با طیف وسیع را ارائه می دهد که به تمام لایه های پوست نفوذ می کند، بنابراین می تواند ملاسما سطحی و پوستی را درمان کند.
پس از درمان IPL، نواحی رنگدانه شده قبل از اینکه رنگدانه به سطح برود تیره می شود و پس از چند هفته محو یا پوسته پوسته می شود.
مطالعات نشان داده اند که IPL نتایج قابل مشاهده ای را در بیماران ملاسما صورت ارائه می دهد. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که IPL برای پوستهای تیره بیخطر نیست و نباید از آن برای پوستهای تیره استفاده کرد، زیرا ملانین انرژی نور را جذب میکند و باعث میشود پوست بیشتر در معرض سوختن و احتمال اسکار قرار گیرد.
لایه برداری با لیزر، مانند Fraxel و لیزر CO2
روش های اثبات شده ای برای درمان ملاسما و سایر اشکال هایپرپیگمانتاسیون هستند. هر کدام کمی متفاوت عمل میکنند، اما لیزرها معمولاً از یک پرتو شدید نور برای تحریک بازسازی سلولی استفاده میکنند و پوستی روشنتر و یکدستتر را به ارمغان می آورند.
درمان با لیزر ممکن است ابلیاتیو یا غیر سایشی باشد. لیزرهای ابلیتیو لایههای سطحی پوست را از بین میبرند، در حالی که لیزرهای غیرآبلاتیو در حالی که لایههای زیرین را هدف قرار میدهند، سطح پوست شما را دست نخورده میگذارند.
سطوح درد، زمان از کار افتادگی و خطر برای درمانهای لیزر فرسایشی بالاتر است، بنابراین اکثر پزشکان در حال حاضر از لیزرهای غیرآبلیو یا فرکشنال (که تنها بخشی از لایه سطحی را برداشته و بقیه را دست نخورده باقی میگذارند) ترجیح میدهند.
درمان های موضعی ملاسما
ضد آفتاب
یکی از مهمترین روش های موضعی برای درمان ملاسما صورت چیست؟ ضد آفتاب !!!! از آنجایی که ملاسما صورت زمانی که پوست در معرض نور خورشید قرار می گیرد شعله ور می شود، استفاده از ضد آفتاب، از جمله استفاده مجدد و مکرر را به یک عادت روزانه تبدیل کنید.
ضد آفتاب های فیزیکی نسبت به ضد آفتاب های شیمیایی، برای ملاسما موثرتر هستند، زیرا بیشتر نور مرئی و اشعه UVA و UVB را بلاک میکنند، و در محافظت از بیماران ملاسما اثرات بهتری دارند. از مهمترین ضد آفتاب های فیزیکی اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم هستند،که نور را از پوست شما منعکس می کنند، در حالی که ضد آفتاب های شیمیایی با جذب نور کار می کنند.
هیدروکینون
هیدرورکینون باعث کاهش تعداد سلول های تولیدکننده رنگ دانه می شود و همچنین مقدار رنگدانه را نیز کاهش می دهد. با این وجود هیدروکینون به عنوان یک آلرژن بالقوه خطرناک پوست طبقه بندی می شود و در اتحادیه اروپا، ژاپن و استرالیا ممنوع شده است، اما FDA آن را بی خطر می داند.
در ایران نیز پزشک شما می تواند محصولات حاوی هیدروکینون را برای شما تجویز کند. با پزشک خود مشورت کنید تا تصمیم بگیرید که آیا برای شما مناسب است یا خیر.
سایر محصولات موضعی حاوی مواد روشن کننده جایگزین مانند اسید کوجیک، آربوتین یا ترانس هگزامیک اسید از جمله مواردی است که ممکن است توسط پزشک شما تجویز شود.
مقالات مرتبط